Artykuły o winie

Jak wybrać odpowiedni kieliszek

Niewątpliwie wino zyskuje przy odpowiednim podaniu – dotyczy to również wyboru kieliszka. Odpowiedni kieliszek potrafi wydobyć aromat wina i sprawić, że będzie lepiej smakowało. Mówi się, że to samo wino pite z różnych kieliszków będzie smakowało inaczej – to prawda, dlatego warto zastanowić się chwilę nad tym ciekawym zjawiskiem.


kieliszekISOWielkość i kształt kieliszków ma wpływ na nasze odczucia zapachowo-smakowe. Znany austracki producent kieliszków Riedel już dawno zauważył tę prawidłowość i od 1961 roku jego kieliszki dopasowane są wielkością i kształtem nawet do odmian winogron, z jakich wytwarzane jest dane wino. Dlaczego ma to sens? Ponieważ kieliszki o różnych kształtach będą w inny sposób kierować wino na strefy smakowe na naszych językach, mając tym samym niebagatelny wpływ na wrażenia smakowe.


Czym zatem powinniśmy kierować się przy wyborze kieliszków? Po pierwsze powinny być one bezbarwne, tak aby można było bez przeszkód ocenić kolor wina. Ponadto dobrze jest aby kieliszki wykonane były z cienkiego szkła, tak aby wino można było szybko ogrzać ciepłem naszych dłoni gdy jest zbyt chłodne (normalnie kieliszek trzymamy zawsze na nóżkę, właśnie po to by wina nie ogrzewać). Kieliszek do wina powinien także zwężać się ku górze, tak aby aromat wina z niego nie uciekał.


Wina musujące i szampany pijemy zawsze z kieliszków zwanych „fletami” - wąskich i wysokich, w kształcie tulipana, zwężających się nieco ku górze. Taki kształt kieliszka pozwala na uchwycenie delikatnego zapachu win, który wyczuwalny jest tylko gdy jest skoncentrowany. Ponadto kształt ów umożliwia obserwowanie delikatnego musowania wina. Kieliszki możemy napełnić aż do 2/3 wysokości (w przypadku pozostałych win napełniamy kieliszki maksymalnie do połowy wysokości).


Kieliszki do win czerwonych z reguły mają szerszą czaszę i krótszą nóżkę niż kieliszki do win białych. Generalizując, można zatem powiedzieć, że kieliszki do win białych są mniejsze. Jest tak dlatego, że za wyjątkiem win białych dojrzewających w beczce, wina te nie potrzebują dużej powierzchni kontaktu z powietrzem aby rozwinąć aromat, zbyt szeroka i zbyt wysoka czarka mogłaby sprawić, że ich na ogół delikatny aromat stanie się wręcz niewyczuwalny.


Wina czerwone, za wyjątkiem win lekkich, młodych i owocowych, które lepiej pije się z kieliszków podobnych do tych przeznaczonych dla win białych, powinno się pić z większych i wyższych kieliszków. Istnieją ku temu co najmniej dwa powody. Po pierwsze dlatego żeby duża powierzchnia styku wina z powietrzem mogła uwolnić ich aromat. Po drugie, po to by opary alkoholu, którego w czerwonych winach jest więcej niż w białych, nie zaznaczały się zbyt mocno w nosie.


Rodzajów kieliszków do win jest wiele, jeśli jednak lubimy rzeczy uniwersalne, nie mamy w domu miejsca na 10 kompletów kieliszków lub pieniędzy na drogie kolekcjonerskie szkło – możemy zaopatrzyć się w tzw. kieliszek ISO. Został on zaprojektowany przez francuski instytut INAO, ma dokładnie określone wymiary i wykorzystuje się go do oceny wina na całym świecie. Taki kieliszek to na pewno kompromisowe ale za to bezpieczne rozwiązanie.