Czy wiesz że...

  • Szaptalizacja to...
    zabieg dosładzania moszczu (soku z winogron) na początkowym etapie produkcji wina w celu umożliwienia osiągnięcia odpowiedniego stężenia alkoholu w produkcie finalnym. W wielu cieplejszych regionach szaptalizacja nie jest prawnie dozwolona.
  • Vins gris...
    czyli wina szare, to termin na określenie koloru niektórych różowych win (mających szary odcień), niektórzy traktują takie wina jako osobny typ, póki co nieoficjalnie, być może jednak w przyszłości się to zmieni.
  • Najwyżej położona winnica na świecie...
    znajduje się na wysokości 3 tys. m n.p.m. w północnej Argentynie, w regionie Salta.
  • Metalowe nakrętki...
    Metalowe nakrętki, które stosowane są zamiast korków do zamykania butelek z winem, stopniowo wypierają korki, także jeśli chodzi o wina z "wyższej półki". Przewiduje się, że proces ten będzie postępował, a zatem przyzwyczajajmy się! 
  • Wina wzmacniane to...
    Oficjalna nazwa win wzmacnianych, stosowana na etykietach, to wina likierowe. Wbrew pozorom nie zawsze są one słodkie - istnieją wina likierowe wytrawne. Wina te charakteryzują się większą zawartością alkoholu (15-25%), do najbardziej znanych win wzmacnianych należą: porto, sherry, madera, malaga, banyuls, maury, rivesaltes czy marsala.
  • Jak długo sherry zachowuje swoją jakość po otwarciu butelki...
    Sherry to wino wzmacniane, zawierające więcej alkoholu niż zwykłe wina, a alkohol ma działanie konserwujące. Właśnie dzięki temu sherry zachowuje świeżość dłużej i można je trzymać w lodówce nawet 2-3 tygodnie bez utraty jakości smaku (do wyjątków należą sherry manzanilla i fino, które należy wypić w ciągu kilku dni od otwarcia butelki).
  • Czerwone wino ma korzystny wpływ na zdrowie...
    Liczne badania wykazują, że osoby regularnie pijące czerwone wino są zdecydowanie mniej podatne na zawał, udar mózgu oraz choroby nowotworowe. Warto zatem pić czerwone wino, jednak z umiarem, nie więcej niż 4 kieliszki dziennie, aby szkody jakie powoduje alkohol w ludzkim organizmie nie przeważyły nad zaletami.
  • Odpowiednia temperatura podawania wina ma zasadnicze znaczenie dla jego zapachu i smaku...
    W uproszczeniu można przyjąć, że wina musujące i szampany podajemy mocno schłodzone w temperaturze ok. 6-8ºC, wina białe zawsze schłodzone w temperaturze ok. 8ºC, a wina czerwone lekko schłodzone w temperaturze ok. 16-18ºC.
  • Wino nie lubi światła...
    Podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, wino zmienia swoje właściwości pod wpływem światła. Już po kilku tygodniach przechowywania wina w jasno oświetlonym pomieszczeniu, jego zapach i smak może ulec pogorszeniu. Zdecydowanie niekorzystnie oddziałuje na wino także światło jarzeniówek.
  • Nie można precyzyjnie określić potencjału starzenia się wina...
    Pomimo wielokrotnych prób nie ustalono jak dotąd technicznych standardów, które pozwoliłyby precyzyjnie określić potencjał starzenia danego wina, dlatego musimy zadowolić się jedynie przybliżonymi prognozami.
  • Zapach wina jest bardzo ważny ponieważ...
    Większość tego co nazywamy smakiem to tak naprawdę aromat identyfikowany przez nasze receptory węchowe. Naukowcy zgadzają się w tym, że to właśnie zmysł węchu odpowiada w 90% za jakość naszego smaku i odczuć wewnątrz jamy ustnej.
  • Wina zamykane metalową nakrętką...
    Metalowa nakrętka w przypadku większości win sprawdza się tak samo dobrze, jak korek. Warto pamiętać, że zdecydowana większość win z Australii (ponad 75%) oraz Nowej Zelandii (ponad 93%) zamykana jest właśnie w ten sposób, nie bójmy się zatem po nie sięgać gdyż jest to bardzo wygodny oraz przyjazny środowisku sposób zamknięcia butelek z winem. Staje się on także coraz bardziej powszechny.
1 | 2