Czy wiesz że...

  • Proces fermentacji wina polega na...
    Proces fermentacji wina można najprościej ująć jako przemianę cukrów naturalnie występujących w owocach winorośli w alkohol pod wpływem drożdży. Drożdże znajdują się w naturalny sposób na skórce winogron jednak współczesne winiarstwo korzysta często z odmian drożdży hodowanych w laboratoriach.
  • Uprawy winogron zajmują...
    Spośród wszystkich uprawianych owoców to właśnie areał upraw winogron jest największy na świecie.
  • Najcenniejszą jak dotąd butelką wina była...
    W grudniu 1985 roku na aukcji w domu aukcyjnym Christie w Londynie za butelkę wina Chateau Lafite, rocznik 1787, zapłacono 157 000 dolarów. Była to najcenniejsza butelka wina, niestety w 1986 roku korek wpadł do środka butelki, psując wino.
  • Dlaczego na etykietach znajduje się informacja o zawartości siarczynów w winie...
    Większość ludzi nie wykazuje niepokojących reakcji na związki siarki zawarte w pożywieniu, jednak nieliczni reagują na nie objawami astmy. Właśnie po to, aby chronić i ostrzegać przed ewentualnym ryzykiem uczulone osoby, prawo europejskie oraz amerykańskie nakazuje zamieszczanie informacji o zawartości siarczynów na opakowaniach, stąd informacje o ich obecności w winie.
  • Nie ma win bez zawartości związków siarki...
    Każde wino zawiera pewną ilość siarczynów, ponieważ są one naturalnym produktem ubocznym fermentacji. Siarkę stosuje się również w procesie winifikacji jako środek konserwujący, jednak jej nadmiar odparowuje z wina i zostają w nim tylko niewielkie ilości siarczynów, nieszkodliwe dla osób, które nie są na nie uczulone.
  • Po co mieszamy kieliszkiem...
    Robimy to po to, by napowietrzyć wino. Ponadto uwalniamy w ten sposób wiele lotnych związków zapachowych, dzięki czemu wydobywamy z wina jego bukiet - pełnię jego aromatów.
  • Kolor wina zmienia się z czasem...
    W miarę upływu czasu barwa win białych robi się coraz bardziej intensywna i ciemnieje. Kolor win czerwonych natomiast, na odwrót, z wiekiem jest coraz mniej nasycony i jaśniejszy 
  • Wino, które pasuje do wszystkich potraw...
    Istnieje wino, które bez obaw można podawać do każdej potrawy i będzie do niej pasowało, można je także podawać samo przy różnych okazjach. Winem takim jest wino musujące.
  • Skład wina pozostaje do dzisiaj nieznany...
    W winie wykryto jak dotychczas ponad 500 różnych związków chemicznych. Uważa się, że prawdopodobnie jest ich ponad 2000, ponieważ jednak większość z nich występuje w bardzo niewielkich ilościach trudno jest je oznaczyć.
  • Picie wina przyczynia się do długowieczności?...
    Winston Churchil, będąc szefem brytyjskiego rządu, codziennie wypijał butelkę szampana, butelkę wina, butelkę koniaku i butelkę whisky. Podobno nikt nie widział Churchila pijanego, a dożył aż 90 lat.
  • Miód się nie psuje...
    Egipscy archeolodzy, którzy odnaleźli słoje z miodem w grobowcach faraonów uważali, że jest on nadal jadalny.
1 | 2