Kolor wina nie jest tak
ważną cechą jak jego zapach czy smak, jednak może być całkiem
przydatny jako wskaźnik jakości wina. Aby jednak był wskaźnikiem
wiarygodnym, musi być naturalny, nie wzmacniany za pomocą
sztucznych dodatków. Spójrzmy zatem na wino - aby dostrzec jego
prawdziwy kolor należy przechylić kieliszek pod kątem około 45
stopni od siebie i trzymać go na białym tle, choćby zwykłej
kartki papieru.
Najłatwiej jest ustalić czy wino jest białe,
czerwone czy też różowe, na ogól widać to od razu. Ale białe
wina przecież nie są wcale białe - ich barwa mieści się w bardzo
szerkim przedziale odcieni- od blado-słomkowych po ciemno złote.
Odcień zależy od wieku wina, jego słodyczy, od tego czy wino
leżakowało w beczkach i oczywiście od odmiany winorośli, z której
powstało. Z reguły na przykład barwa lżejszych młodych białych
win wydaje się bledsza niż kolor win cięższych i bardziej
dojrzałych.
Kolor czerwonych win także można analizować w
ten sposób. Odmiany winogron o grubej skórce i dużej zawartości
tanin, jak np. Syrah, dają wina o głębszym kolorze, natomiast
barwa win produkowanych z odmian o cieńszej skórce, jak np. z Pinot
Noir, jest przeważnie mniej intensywna. Na ogół głębszy kolor
oznacza też bardziej skoncentrowany smak. Kolor wina może także
wiele powiedzieć o jego wieku. Wystarczy przechylić nieco kieliszek
i spojrzeć na obręcz, jaką tworzy powierzchnia wina przy kieliszku
- w miarę starzenia czerwone wino nabiera odcienia bursztynowego
brązu - będzie to najlepiej widać właśnie na obręczy.
Kiedy
po przechyleniu kieliszka lub mieszaniu winem płyn wraca na swoje
miejsce, na ściankach kieliszka można zauważyć krople cieczy
przemieszczające się po szkle. Nazywane są one łzami lub nogami
wina i także mogą nam powiedzieć co nieco o winie ? jeśli są
wyraźne i spływają powoli, na ogół oznaczają wysokie stężenie
alkoholu lub cukru resztkowego w winie.
Co istotne,
przyjrzenie się trunkowi, który zamierzamy wypić może ustrzec nas
przed skosztowaniem wina z poważnymi wadami. Jeśli na przykład w
swoim winie dojrzysz unoszące się białe włókna, oznaczać to
będzie najprawdopodobniej poważne zaniedbania przy procesie
butelkowania, najlepiej od razu się go wtedy pozbyć.
Pamiętajmy też, że nie
należy przeceniać koloru wina jako oznaki jego jakości ? żyjemy
w czasach, gdy producenci tego trunku mają do dyspozycji wiele metod
technologicznej i chemicznej manipulacji jego barwą. Oznacza to, że
wina o intensywnym kolorze niekoniecznie muszą być najlepsze. Z
drugiej jednak strony gdy mamy do czynienia z winem o bladym i
wodnistym wyglądzie, nie należy oczekiwać, że będzie się za nim
kryło wino wielkie ? byłby to raczej wyjątek od reguły.
Copyright 2010 Bachanalia Świat Win
wykonanie, CMS: Dyalcom