Artykuły o winie

Kolor wina

Kolor wina nie jest tak ważną cechą jak jego zapach czy smak, jednak może być całkiem przydatny jako wskaźnik jakości wina. Aby jednak był wskaźnikiem wiarygodnym, musi być naturalny, nie wzmacniany za pomocą sztucznych dodatków. Spójrzmy zatem na wino - aby dostrzec jego prawdziwy kolor należy przechylić kieliszek pod kątem około 45 stopni od siebie i trzymać go na białym tle, choćby zwykłej kartki papieru.

Najłatwiej jest ustalić czy wino jest białe, czerwone czy też różowe, na ogól widać to od razu. Ale białe wina przecież nie są wcale białe - ich barwa mieści się w bardzo szerkim przedziale odcieni- od blado-słomkowych po ciemno złote. Odcień zależy od wieku wina, jego słodyczy, od tego czy wino leżakowało w beczkach i oczywiście od odmiany winorośli, z której powstało. Z reguły na przykład barwa lżejszych młodych białych win wydaje się bledsza niż kolor win cięższych i bardziej dojrzałych.

Kolor czerwonych win także można analizować w ten sposób. Odmiany winogron o grubej skórce i dużej zawartości tanin, jak np. Syrah, dają wina o głębszym kolorze, natomiast barwa win produkowanych z odmian o cieńszej skórce, jak np. z Pinot Noir, jest przeważnie mniej intensywna. Na ogół głębszy kolor oznacza też bardziej skoncentrowany smak. Kolor wina może także wiele powiedzieć o jego wieku. Wystarczy przechylić nieco kieliszek i spojrzeć na obręcz, jaką tworzy powierzchnia wina przy kieliszku - w miarę starzenia czerwone wino nabiera odcienia bursztynowego brązu - będzie to najlepiej widać właśnie na obręczy.

Kiedy po przechyleniu kieliszka lub mieszaniu winem płyn wraca na swoje miejsce, na ściankach kieliszka można zauważyć krople cieczy przemieszczające się po szkle. Nazywane są one łzami lub nogami wina i także mogą nam powiedzieć co nieco o winie – jeśli są wyraźne i spływają powoli, na ogół oznaczają wysokie stężenie alkoholu lub cukru resztkowego w winie.

Co istotne, przyjrzenie się trunkowi, który zamierzamy wypić może ustrzec nas przed skosztowaniem wina z poważnymi wadami. Jeśli na przykład w swoim winie dojrzysz unoszące się białe włókna, oznaczać to będzie najprawdopodobniej poważne zaniedbania przy procesie butelkowania, najlepiej od razu się go wtedy pozbyć.


Pamiętajmy też, że nie należy przeceniać koloru wina jako oznaki jego jakości – żyjemy w czasach, gdy producenci tego trunku mają do dyspozycji wiele metod technologicznej i chemicznej manipulacji jego barwą. Oznacza to, że wina o intensywnym kolorze niekoniecznie muszą być najlepsze. Z drugiej jednak strony gdy mamy do czynienia z winem o bladym i wodnistym wyglądzie, nie należy oczekiwać, że będzie się za nim kryło wino wielkie – byłby to raczej wyjątek od reguły.